هوس خوردن برای کسی که سعی دارد وزن کم کند مانند حرفی زشت میماند. مهم نیست " همین الان میخواهم " شما چیست – پیتزا، برگر، بستنی، کیک – مطمئنا در این زمان درگیر کشمکش بین کاری که دوست دارید انجام دهید ( خوردن غذایی که هوس کردید ) و کاری که باید انجام دهید ( خوردن سبزیجات ) هستید. متاسفانه اینکه بیشتر عادات ما در طول روز منجر به تشدید و زیاد شدن هوس های غذایی میشود حقیقت دارد، که تصمیم گیری درست را مشکل میسازد. اما به این معنا نیست که کاری از دستتان بر نمی آید. بیاموزید بزرگترین این اشتباهات کدام است تا اشتباهات خود را تصحیح کنید.
در مورد صبحانه مضایقه میکنید
نقل از سایت دکتر محمد صادق كرماني: شاید صبح که بیدار میشوید احساس گرسنگی نداشته باشید، اما خوردن مقداری کالری کاری میکند در ادامه هوس های ناسالم غذایی به سراغتان نیاید. در یک تحقیق مشخص شد دختران دارای اضافه وزنی که صبحانه ای حاوی 350 کالری که حداقل 13 گرم آن پروتئین بود میخوردند کمتر از کسانی که صبحانه را نادیده میگرفتند دچار هوس خوردن غذاهای شیرین و اغوا کننده میشدند. محققان مطمئن نبودند دلیل اصلی این رفتار چیست، اما گمان میشود پروتئین باعث تحریک آزاد سازی هورمون دوپامین میشود، ماده ای شیمیایی که در قسمت پاداش مغز قرار دارد و به کنترل هوس خوردن کمک میکند. نصف فنجان پنیر محلی، دو تخم مرغ آب پز، یا یک فنجان بلغور جو دوسر پخته شده با دو قاشق غذاخوری کره بادام زمینی میتواند چاره ساز باشد.
وعده ای که استفاده میکنید خیلی بزرگ است
دلتان هوس کیک کرده، میروید کمی بخورید و با این مسئله مشکلی هم ندارید. اما سه تکه برمیدارید، در صورتی که تنها نیمی از آن را میخواستید. در تحقیقی که روی 104 دانش آموز انجام شد مشخص شد کسانی که میان وعده های کوچک مانند چیپس، پای سیب و شکلات استفاده میکنند به اندازه ی کسانی که از همین غذاها در سایز های بزرگتر استفاده میکنند راضی میشوند. گروه دوم 78 درصد بیشتر کالری مصرف میکند. پس سایز وعده خود را پایین بیاورید و از آن لذت ببرید، سپس 15 دقیقه صبر کنید تا ببینید میلتان فروکش میکند.
چیزی نمیخورید
دلتان شیرینی میخواهد؟ یک کاسه توت فرنگی ( یا میوه ی شیرین دیگر ) را امتحان کنید. چیپس هم میخواهید؟ پسته ی بدون نمک که هنوز درون پوسته است را امتحان کنید. ماریسا مور، سخنگوی آکادمی تغذیه و رژیم های غذایی میگوید: تنها برای برآورده کردن میلتان کافیست جایگزینی سالم انتخاب کنید. هوس های غذایی عمر کوتاهی دارند و زود فراموششان میکنید، اما با یک میان وعده ی سالم میتوانید به سلامت خود کمک کنید. این کاریست دو سر برد. اگر میل به چیپستان را فقط چیپس برآورده میکند مقداری مشخص را جدا کنید و آرام آرام میل کنید و لذت ببرید گاهی اوقات باید به خود تفریح هم بدهیم.
نمیدانید چرا دلتان هوس غذایی را کرده
کریستین پالومبو، عضو هیات علمی دانشگاه کنیاک میگوید: نمیتوانید جلوی خود را بگیرید که پفک پنیری نخورید. تا ندانید چرا، نمیتوانید کاری در موردش بکنید. پالومبو توصیه میکند دفترچه ی یادداشتی درباره هوس های غذایی خود درست کنید. فقط کافیست وقتی میل به خوردن غذا سراغتان آمد بنویسید در آن لحظه چه حسی داشتید، استرس، بی حوصله، افسرده، و یا خسته بودید. در نهایت میتوانید دلایل اصلی را پیدا کنید و با برطرف کردن آنها جلوی این اتفاق را بگیرید.
غذایی را که هوس کردید را با غذایی سالم جایگزین نمیکنید
وقتی دلتان میخواهد غذایی را بخورید نباید طوری رفتار کنید که یا این غذا یا هیچ. میتوانید شعله ی این میل را بخوابانید، کافیست این وعده ی کوچک و پرکاری را با یک وعده ی بزرگ و سالم جایگزین کنید. این کار جواب میدهد، چون هم توانستید بیشتر بخورید و هم غذایی سالم و کم کالری میل کردید. اما چگونه این کار را بکنیم؟ فرض کنید رفتید به یک رستوران، به جای اینکه خودتان را با سیب زمینی سرخ کرده پر کنید یک تکه مرغ سوخاری و سالاد میل کنید، هرچقدر بیشتر سالاد بخورید سریعتر میلتان فروکش میکند.
احساس گناه میکنید
اگر تولد دوستتان باشد، و آنجا کیکی هم باشد که از آن یک تکه خوردید، احساس رضایت میکنید یا گناه؟ لذت بردن از غذایی خوشمزه به جای احساس شرم و خجالت میتواند کلید کار باشد. تحقیقات نشان داده کسانی که بابت خوردن غذا خود را سرزنش نمیکنند و از آن لذت میبرند کنترل بیشتری روی برنامه و عادات خود دارند. دلیل میخواهید؟ وقتی احساس گناه میکنید میخواهید به نحوی افکار خود را نادیده بگیرید، و شاید همین کار اثری معکوس بدهد و به بیشتر غذا خوردن منجر شود.
قدرت اراده خود را امتحان میکنید
استفاده از قدرت اراده همیشه هم کار نمیکند. اگر تسلیم شوید باعث میشود احساس شکست خوردگی کنید. یک استراتژی برای پیروز شدن: پرت کردن حواس، یک تحقیق نشان داد سه دقیقه انجام بازی ( تتریس ) قدرت هوس غذایی را کاهش میدهد و حتی از صبر کردن و تحمل کردن هم بهتر جواب میدهد. حتی 15 دقیقه پیاده روی هم میتواند این هوس را از بین ببرد. هوس های غذایی لحظه ای هستند و زیاد دوام ندارند فقط کافیست در این مدت خود را مشغول کنید.
اسباب وسوسه را اطراف خود نگه میدارید
نمیتوانید هر روز با کوچه هایی که در آشپزخانه و جلوی چشمتان است مبارزه ی ذهنی را ادامه دهید. از دل برود هر آنکه از دیده رود اینجاست که خوب جواب میدهد. فرض کنید ساعت 10 شب است و دلتان هوس کلوچه کرده، مطمئناً نمیروید بیرون تا یک کلوچه بخرید! از طرفی دیگر اگر چیزی مانند کلوچه همیشه جلوی چشمتان باشد و زل بزند به صورتتان دست آخر میروید و کلوچه میخورید. اگر خانواده تان عادت دارد همیشه چنین غذاهایی را بخرد و داشته باشد حداقل میتوانید آنها را دور از چشم خود نگه دارید، و یا میتوانید آنها را پشت ظرف میوه و سبزیجات نگه دارید تا اول چشمتان آنها را ببیند.
رژیم سخت میگیرید
نیت خوبی دارید: در تلاشید وزن کم کنید، با خود میگویید خوردن شیرینی و همبرگر گناه است و باعث چاقی. اما درکتان از رژیم نیز مهم است. معمولا کسانی که رژیم های سخت میگیرند روی بعضی غذاها ( معمولا نان، برنج ، شیرینی ) خیلی سخت گیری میکنند و این سخت گیری بیشتر از کسانی است که فقط میخواهند وزنشان ثابت بماند. اما این افراد خود را از غذاهایی محروم میکنند که تمام مدت دوست داشتند! حسرت نخوردن چنین غذاهایی کم کم جمع میشود و ناگهان با یک انفجار منجر به پرخوری میشود. در طول رژیم به خود هر روز فرصت نفس کشیدن هم بدهید. چه بخواهید وزن کم کنید چه نخواهید قدرت هوس غذایی را نمیتوان دست کم گرفت.
از اینستاگرام یا پینترست استفاده میکنید
دوستتان و یا صفحه ای که در آن مشترک هستید عکسی از یک غذای خوشمزه گذاشته! دیدن عکس غذاها لذت بخش است اما شاید مجبورتان کند بلند شوید و به اولین رستوران سر راهتان بروید. تحقیقات جدید نشان داده دیدن عکس غذاهای پرکالری باعث افزایش فعالیت در بخش پاداش دهی مغز میشود.
اگر نمیتوانید در برابر چنین عکسهای مقاومت کنید حداقل عکسهایی ببینید که غذایی سالم را به نمایش گذاشته اند و یا میتوانید در این برنامه ها کسانی را دنبال کنید که عادت به خوردن غذایی سالم دارند ( حتی میتوانید Health را در اینستاگرام و پینترست دنبال کنید ) شاید دلتان خواست غذایی جدید و سالم را امشب امتحان کنید.