به گزارش پایگاه انقلاب نیوز مقوله امنیت با تمام شقوق آن در صدر زندگی فردی و اجتماعی بشر قرار دارد و در این بین امنیت غذایی بیش از همه حائز اهمیت است چرا که قوام و دوام حیات فرد و به تبع آن اجتماع به غذا بستگی دارد.
از این رو دولتها در کشورهای مختلف به شاخصههای امنیت غذایی توجه ویژهای دارند و سعی میکنند هرگونه عامل تهدیدزا علیه امنیت غذایی مردم خود را در ریشه بخشکانند. تولید کالاهای اساسی مثل قند و شکر و روغن و برنج و گندم از توجه ویژهای نزد دولتها برخوردار است و هرچه کشوری در تولید این کالاها خودکفاتر باشد در صحنه رقابت بینالمللی از جایگاه و موقعیت بهتری برخوردار است.
از سوی دیگر با توجه به آسیبپذیری کشورها از ناحیه امنیت غذایی، این مقوله مورد توجه کشورهای متخاصم قرار میگیرد. جناح جدیدی که در عربستان بر قدرت نشسته است شمشیر خود را علیه ایران از رو بسته و در یمن عقدهگشایی کرده است.
تخاصم لخت و عریان دار و دسته سلمان سعودی کارشناسان امنیت ملی را متوجه فعالیت شرکتی در ایران کرده است که سالها کنترل تولید بخش مهمی از روغن خوراکی کشور را به دست گرفته است.
شرکت صافولا بهشر شرکتی عربستانی محسوب میشود چرا که ۸۰ درصد سهام آن در اختیار شرکت عربستانی صافولا قرار دارد. در مقاطعی شاهد تلاطم بازار روغن ایران در پی تحرکات تجاری این شرکت بودهایم.
وال استریت ژورنال اخیراً طی گزارشی نوشته است نصف سهام شرکت صافولا در اختیار دولت عربستان قرار دارد. این گزارش اعلام کرده است ۱۵ درصد درآمدهای صافولا از فعالیت در ایران تأمین میشود و این شرکت در سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۴ بالغ بر ۱۵۰ میلیون دلار سود خالص بدست آورده است.
چنانچه این نسبت را در سال ضرب کنیم میتوان سود خالص تقریبی دولت عربستان از یک سال فعالیت روغنی در بازار ایران را ۴۴ میلیون دلار تخمین زد. با توجه به درآمدهای سرشار نفتی عربستان چنین رقمی به هیچ وجه برای رژیم آل سعود اهمیت ندارد؛ اما حضور در بازار کالاهای اساسی ایران و به دست گرفتن رگ امنیت غذایی ایران موضوعی نیست که آل سعود از آن به راحتی بگذرد.
اخیراً و در پی تشدید دشمنی ریاض با ایران شاهد تحرکات مشکوک صافولا در ایران بودهایم به طوری که برخی فعالان بازار از تلاش این شرکت برای توسعه نفوذ خود در صنعت امنیت غذایی ایران خبر میدهند.
یک فعال بازار گفت: شرکت صافولا در نظر دارد چند شرکت مهم تولید ماکارونی و آرد و کیک را در ایران خریداری کند و پیشنهاد داده است این شرکتها را به ۲ برابر قیمت واقعی خریداری کند.
آنچه سوء ظن به این حرکت را تقویت میکند آن است که چرا صافولا به جای تلاش جهت توسعه صنعت غذایی کشور و ساخت کارخانههای جدید رویکرد تصاحب کارخانههای موجود را در پیش گرفته و در این راه حتی حاضر است هزینه بیشتری نیز پرداخت کند. امید است مسئولان اجرایی کشور با دقت و با توجه به ملاحظات امنیت ملی فعالیتهای این شرکت را تحت نظر داشته باشند.