کارکرد کنیزان در گذشته به چه صورت بوده است؟

در نظام­های برده­داری سابق، بهای بردگان بر حسب آنکه از کجا آورده می‌شدند، همچنین بر حسب جنسیّت، سن، وضع جسمانی و توانایی­های آنان، تفاوت داشت؛ بهای برده­های ممتازِ بویژه زن ظاهراً کلان بوده و عموماً، بردگان سفید از بردگان سیاه پر بهاتر بوده­اند. در اندلس (سدة پنجم) در میان بردگان سفید این سلسله مراتب وجود داشته است: بربرها[1]، کاتالونیاییان و گالیسپاییان. در اسکندریه (سدة نهم)، تاتارها اولویت داشتند، سپس به ترتیب چرکس‌ها[2]، یونانیان، صربها[3] و آلبانیاییان. نوعی روان­شناسی و اندام‌شناسی تطبیقی و سنّتی و ابتدایی، محاسن و معایب بردگان و نژاد آنان را تعیین می‌کرده و به همین روش معین می­شده است که هر نوع برده بیشتر به چه کار می­آید. مثلاً، ارزش زنان بربر به کار خانگی، آمیزش جنسی و زاد و ولد بوده است؛ زنان زنگی به فرمان­برداری و نیرومندی و شایستگی برای دایگی شهره بوده­اند؛ یونانیان برای نگهداری از اشیای گرانبها مناسب بوده­اند؛ ارمنیان و هندیان به سختی با بردگی سازگار می‌شده­اند و بد قلق بوده­اند. تقریباً همة زنان برده به کارهای خانگی یا ارضای شهوات صاحب خود اختصاص می‌یافتند. عدّه‌ای از آنان، بر اثر توجّه برده‌فروش یا صاحب بردة توانگر، تعلیم موسیقی (قَینه: کنیز خواننده یا نوازنده) و حتّی شعر و ادب می‌گرفتند و با هنر خود اوقات فراغت اشراف را جاذبه می­بخشیدند. گاهی نیز زنان، به رغم منع قرآن، به خودفروشی واداشته می‌شدند. کنیزان تقریبا در تمام دنیا کارهای مشابهی داشتند. خیاطی، آشپزی، رخت‌شویی و نانوایی به عهده کنیزان بود. کنیزان زیبا و دلربا، ستارگان مجالس عشرت اغنیاء و شمع محفل توانگران و امرا محسوب می‌شدند. معدودی نیز با احراز سمت­هایی چون گیس سفیدی، پرستاری و ندیمگی، نسبت به سایرین صاحب احترام و آبرویی بودند (ایرجی، 1339، ص 29).



[1]. بَرْبَر، عنوان‌ عمومی‌ قبایلی‌ در شمال‌ آفریقا که‌ در منطقه وسیعی‌ از کرانه‌های‌ اقیانوس‌ اطلس‌ تا صحرای‌ آفریقا پراکنده‌اند. این‌ پراکندگی‌ وسیع‌ و نیز تنوع‌ قبایل‌ و طوایف‌ بربر با آداب‌ و رسوم‌ و برخی‌ فرهنگهای‌ متمایز، موجب‌ شده‌ است‌ تا قوم‌شناسان‌ به‌ نظریه قاطع‌ و یکسانی‌ درباره خاستگاه‌ و مشخصات‌ نژادی‌ بربرها دست‌ نیابند. واژه بربر را ظاهراً نخستین‌بار رومیان‌ در پی‌ تهاجم‌ به‌ این‌ منطقه‌ بر این‌ قوم‌ اطلاق‌ کردند و گویا دارای‌ مفهومی‌ تحقیرآمیز بوده‌ است‌. این‌ نام‌ سپس‌ به‌ کتاب‌ مقدس‌ نیز راه‌ یافت‌، ولی‌ در آن‌جا متضمن‌ چنین‌ معنایی‌ نبود (Davis, 1944, ch 1, p 59؛ مادون‌، 1992، ج ۱، ص ۲۰).

[2]. کلمه‌ی چرکس یا شرکس، هرجند که در اصل به معنای افراد قبیله‌ی " کرکت ادیگیه " قدیمی می‌باشد، از آن به بعد کسترش یافت تا بیشتر ساکنان قفقاز شمالی از ادیگه، چچن و فرشادی حتی قبایل داغستانی را شامل شود. یونانی‌ها کلمه‌ی چرکس را بر ادیگیها اطلاق می‌کردند و دانشمندان غربی و روسی و ترکها و اعراب نیز آنرا به کار می‌گرفتند و در تمامی مکان‌ها و مراجع شایع گردید. دوره‌ی چرکس در شهرهای مشرق عربی قدیم به دوره‌ی دولت ایوبی و ترکی و چرکس در مصر و سرزمینهای شام بر می‌گردد. حکام مصر و سرزمین شامات و پیرامون آن دو را در خلال مدت طولانی 922 - 648 ه (1517 - 1250 م) را ممالیک گویند. ممالیک شامل اقوامی از ترکها و چرکسها می باشند که برخی دیگر مانند کسانی که در جنگها به اسارت در آمده و یا از مغولها به فدیه گرفتند شده و یا برای خدمت سپاه خوانده شده اند نیز بدانها افزوده می شوند. ایوبی ها از آنها چندین گردان نظامی تشکیل داده و شاید نام " ممالیک " که نشاهنده وضع بردگی آنها بوده و برای معرفی آنها به کار گرفته می شود، چهره حقیقی آنها را نشان ندهد؛ زیرا آنها نقش بزرگی در از بین بردن صلیبی ها و ایستادگی در برابر حمله مغول داشته و این عنوان نقش آشکار آنها در تمدن مصر را نشان نداد. دوره ممالیک به دو دوره ممالیک ترک یا ممالیک بحریه و دوره ممالیک چرکس یا ممالیک برجیه، تقسیم می شود.

 

[3]. مردم صرب (به صربی: Срби) از مردم اسلاو جنوبی هستند که در حال حاضر در شبه جزیره بالکان و اروپای مرکزی زندگی می‌کنند و عمدتاً در صربستان، مونته‌نگرو، بوسنی و هرزگووین و تعداد کمی در کرواسی زندگی می‌کنند. همچنین آن‌ها اقلیت قابل‌ملاحظه‌ای را در دو جمهوری دیگر یوگوسلاوی سابق -یعنی جمهوری مقدونیه و اسلوونی- تشکیل می‌دهند. صرب‌ها اقلیت به رسمیت شناخته شده در رومانی و مجارستان هستند. تعداد زیادی از صرب‌ها در اروپای غربی (متمرکز شده در آلمان، سوئیس و اتریش) و نیز آمریکای شمالی (آمریکا و کانادا) زندگی میکنند.

سایر اخبار


تخفیف ویژه تربرای مشتریان عمده
تخفیف ویژه تربرای مشتریان عمده
تخفیف ویژه تربرای مشتریان عمده
تخفیف ویژه تربرای مشتریان عمده
تخفیف ویژه تربرای مشتریان عمده
آماده همکاری با دانشگاهیان، فرهنگیان، مولفان و مترجمان عزیز:
آماده همکاری با دانشگاهیان، فرهنگیان، مولفان و مترجمان عزیز:
برای ارسال نظر اولین نفر باشید.

ارسال نظر