پاتريس لومومبا ، مردي كه فداي سرزمين اش شد 1394/02/30

پاتريس لومومبا ، مردي كه فداي سرزمين اش شد

 فخرالدین سواد کوهی

استعمار به هر نحوي و به هر شكلي محكوم است و مسبب شومي سرنوشت ملت هائي مي شود و ريسمان بردگي برگردن ملت ها انداخته و تمام ارزش انساني و اخلاقي انسان ها را پايمال مي كند. چنان بر سرنوشت آن ملت نفوذ مي كند كه حتي قدرت تصميم گيري را از آنها مي گيرد. استعمارگران براي منافع خود و سود هاي سياسي و اقتصادي به خاك ديگر سرزمين اشان به خاك ديگر سرزمين ها يورش برده و تمام دارائي فرهنگي و اقتصادي آن را به يغما مي برد و فقر را در آن سرزمين بذرافشاني مي كند. بعد از تسخير آن سرزمين رفتاري ناشايست و غيراخلاقي و غير انساني را با مردم روا مي دارند. ظلم ها آغاز مي شود.كسي در سرزمين خودش حق آزادي و آزادزيستي نخواهد داشت. استعمارگران بزرگ تاريخ بشريت ، هيچ وقت از كرده ي خود نه احساس پشيماني مي كنند و نه ابراز ندامت و بلكه بر ظلم و ستم خود افزوده و افتخار مي كنند.

در اين ميان مرداني آگاه و جسور ، از دل جماعت فقير و ترس خورده بر مي خيزند و مشت ملت دردمندشان مي شوند و براي برقراري عدالت اجتماعي و درهم شكستن حصار استعمار شبانه روز مبارزه و تلاش كرده و حتي جان خود را فدا مي كنند.

يكي از سرزمين هائي كه مستعمره بود و مردمانش در تصميم گيري سرنوشت اشان نقشي نداشتند ، گنگو بود. پاتريس لومومبا اين قهرمان وطن پرست ، با مبارزات گسترده و سرسختانه بالاخره در سال 1960  پس از سال ها مبارزه عليه استعمار بلژيك به كنگو را به استقلال رساند.


با استقلال نگو سرنوشت ديگري براي مردمانش رقم خورد و لومومبا بلافصله نخست وزير كشور كنگو شد. لومومباقصد خود ر ملي كردن معادن ايالات كاتانگا كه بغضي از كشورهاي غربي در آنجا داراي سهام بودند ، ‌را اعلام كرد. كنگو در بحران و تب و تاب بود. طول نكشيد موسي چومبه ،‌عامل بلژيكي در  اين آشفته بازاري نيز فرصت را غنيمت شمرد و به بهانه برقراري نظم مجدد خاك كنگو را با بي رحمي اشغال و تصرف نمود. دولت شوروي نيز خواهان محكوم نمودن بلژيك و خروج نيروهاي نظامي آن كشور از كنگو شد. پاتريس لومومبا احساس خطر كرده بود و در خون خودش مي جوشيد. فورا به سازمان ملل متوسل شد و از آنها درخواست كمك كرد تا مردمش براي هميشه از استعمار بلژيك نجات يابند. ازمان ملل هيچ اقدامي براي مبارزهبا موسي چومبه نكردند و اين مسئله باعث اعتراض شديد لومومبا گرديد و در اين حال رواط او را با كازاوبو تيره ساخت. زيرا رئيس جمهور كنگو داراي گرايش هاي غربي بود، با اعتراض لومومبا موافقت نداشت. به دنبال بروز اين اختلاف و شدت اعتراضات پاتريس عصيانگر،كازاوبو لومومبا را از قدرت بركنار كرد و لومومبا نيز متقابلا وي را معزول شمرد. اختلافات بالا گرفته بود. پاتريس براي كنگو و مردمانش آرام و قرار نداشت و حس وطن پرستي در او بيداد مي كرد. روحي ناآرام داشت از مستعمرگي مردمان اش به تنگ آمده بود. براي عدالت و سرزمين و اهالي سرزمين اش مي جنگيد و تمام زندگي اش را وقف مبارزه كرده بود. تا پاي مرگ پيش رفت و نترسيد و عقب نشيني نكرد. خودش را نفروخت. پاي مردم و براي مردم استقامت كرد. ما بين اختلافات آنها‌، سرهنگ ژوزف موبوتو با كودتا منجر به آشفتگي بيشتر اوضاع شد و وي لومومبا را اسير كرد و تحويل موسي چومبه داد و واو نيز در سال 1961 لومومبا را بطرز وحشيانه اي شكنجه و به طرز فجيعي به قتل رساندند.  لومومبا و 2 زنداني ديگر به دستور موسي چومبه شكنجه شدند. بعد از شكنجه وحشيانه هر 3  نفر تيرباران كردند و پس جسدهاي آن ها را قطعه قطعه و در اسيد حل كردند. بقاياي استخوا نها را هم خرد كردند. موسي چومبه ، دست نشانده بلژيك و خائن به وطن در سال 1992 در گشذت و دختر وي چومبه به نام مارك هم اكنون در بلژيك زندگي مي كند و مدعي است پدرش هيچ نقشي در قتل لومومبا نداشته است. اما تاريخ چيزي ديگري را مي گويد. حقيقت روزگاري فاش مي شود. مرگ لومومبا در ميان تمام مردم جهان و بخصوص آفريقا هياهوي بسياري را موجب شد و احساس مردم جهان را بر انگيخت. دولت شوروي سازمان ملل را مقصر دانست و اعلام كرد كه داگ هام شولد را دبيركل سازمان ملل نمي شناسد. آنتوان گيزنگا ، لومومبا را بعنوان نخست وزير كنگو به رسميت شناخت. موسي چومبه همچنان به تجزيه كاتانگا ادامه داد و فقط به كسب مقام نخست وزيري حاضر الحاق مجد كاتانگا شد. آمريكا در اين ماجراي شوم مستقيما مداخله ننمود و در نيروهاي سازمان ملل هيچ از ابرقدرتها مشاركتي نداشتند.


نام پاتريس لومومبا به عنوان شهيد راه آزادي نه تنها در تاريخ اين كشور ، ‌بلكه در تاريخ جهان ثبت و ماندگار شد. پاتريس لومومباي وطن پرستي ،‌ در سن 35 سالگي ، باعث شد وي سمبل آزادي و ملت آفريقا و استعمار تبديل شود و در يادها هميشه جوان باقي بماند. هم اكنون خيابان اصلي شهر كه خانه ي وي در آنجا قرار دارد، خيابان 30 ژوئن ناميده مي شود و يكي از ميدان هاي اين خيابان به نام وي ملقب شده است.     


سایر اخبار


پژوهشگران موفق به کشف آثار باستانی ۵ هزار ساله در استان هنان در کشور چین شدند.
در پی خشکسالی و کاهش بارندگی بی سابقه در شهر رم، پایتخت ایتالیا با کمبود آب آشامیدنی مواجه است و چاره‌ای جز جیره‌بندی آب ندارد.
باستان‌شناسان در پی کاوش‌های خود مؤفق به کشف یک تونل بزرگ که در زیر شهر لیورپول قرار دارد، شدند.
نغمه مستشار نظامی از شاعران کشورمان به مناسبت روز میلاد حضرت فاطمه معصومه(س) و روز دخترشعری سروده است.
داوطلبان دانشگاه آزاد تا فردا شنبه ۳۱ تیرماه برای انتخاب رشته کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد مهلت دارند.
جمعی از رای دهندگان و کاندیداهای هفتمین دوره انتخابات سازمان نظام پزشکی باتوجه به انتظار رای دهندگان از ستاد برگزاری انتخابات جهت صیانت از آرا و عدم تحقق این خواسته، در شکایتی خواستار ورود هرچه سریع تر دادستان به این موضوع و احقاق حق ذینفعان شدند.
براساس آخرین اطلاعات برخی محورها در استانهای گلستان،سمنان،کرمان و فارس،البرز و تهران به علت نبود ایمنی کافی و اجرای طرح بهسازی و نوسازی بسته است.
برای ارسال نظر اولین نفر باشید.

ارسال نظر