جرعههای سلامتی از نگاه امام علی (ع)
کتاب «جرعههای سلامتی» گزیدهای از رهنمودهای نهج البلاغه در مورد سلامتی جسم و روح است که پس از آوردن هر یک از این گزیدهها، توضیحاتی در مورد آنها گفته شده است.
کتاب «جرعههای سلامتی» مجموعه رهیافتهایی از نهج البلاغه در مورد جسم و جان است.
نهج البلاغه کتاب حکمت و خزانه ی معرفت و نهری از انهار بهشتی که از کلام علی بن ابی طالب(ع)، نگین آفرینش، جاری گشته است و دریای بیکران علم الهی را با اذهان کوچک و ناتوان آدمیان پیوند داده است.
نهج البلاغه ستاره ی درخشانی از آسمان علم و معرفت که بدون شک تا واپسین روز عالم، انسان های تشنه ی حمکت، در اعماق ژرف آن فرو خواهند رفت و به انتهای آن نتوانند رسید.
نهج البلاغه، فرهنگ زیستن در اوج سلامتی و سعادت و پرواز بر بال های آرامش تن و روان تا وصول به مبدا و مقصد آفرینش و گلستان روح افزای بی رنج و بی اضطراب الهی است.
نهج البلاغه ، کتاب گوهر باری که به ما می آموزد چگونه باید زیست تا همواره در سایه سار سلامت و بهروزی آرمید تا به سر منزل مقصود رسید.
کتاب «جرعههای سلامتی» که به همت دکتر مژده پورحسینی گردآوری شده است، گزیدهای از رهنمودهای نهج البلاغه در مورد سلامتی می باشد.
این موارد شامل سلامتی جسمی و روحی هستند و پس از آوردن هر یک از این گزیدهها توضیحاتی در مورد آنها آورده شده است.
دانشمندان عقیده دارند رابطه مستقیمی میان روابط اجتماعی مثبت با طول عمر افراد وجود دارد و مشخصا وابستگیهای عاطفی و احساسی میان افراد خانواده، امید به زندگی انسان ها را میافزاید و از بروز انواع بیماریهای روحی و جسمی پیشگیری میکند
در یکی از این گزیدهها با عنوان «روزی برای تو ، روزی به زیان تو» که از حکمت 396 نهج البلاغه گرفته شده است، آمده:
«روزگار دو روز است: روزی برای تو، روزی به زیان تو. پس چون خواهی که جان سالم بدر بری در روزی که برای توست، سرکشی مکن و در روزی که به زیان توست، شکیبا باش.»
در توضیح این حکمت اشاره شده: روانکاوان و روانپزشکان به کسانی که گرفتار واکنشهای نامناسب و بیمارگونه در مقابل سختیها و مصیبتها شدهاند، توصیه میکنند تا با دیدن جنبهی مثبت و امیدوار کنندهی حوادث، آرامش خود را حفظ کنند تا از زندگی خود بهره بیشتری برند.
این روش یعنی (توجه درمانی) به فرد کمک میکند تا چه در ایام اقبال و چه در روزهای ناگوار، تعادل نگرش خود را حفظ کند و گرفتار افراط و تفریط نشود.
حضرت علی(ع) در خطبه 110 نهج البلاغه میفرمایند: ارتباط با خویشاوندان مرگ را به تاخیر میاندازد و عمر را طولانی میکند. رابطه خانوادگی فعال و زنده عوامل بیماری را از روح و جسم آدمی دور میکند. صله رحم عامل طول عمر شماست.
در توضیح این خطبه، توضیحی از دکتر دین آرنیشراز مجله ریدر دایجست منتشر شده است: آیا میدانید کسانی که خود را به یک گروه یا جمعیت متصل میکنند، از سلامت عمومی بالاتری برخوردارند؟
تحقیقات نشان میدهد کسانی که در جمع زندگی میکنند و به کارهای گروهی و تفریحات دسته جمعی و تعلقات فامیلی و خانوادگی پایبندی بیشتری نشان میدهند، در واقع از نوعی حمایت اجتماعی مضاعف برخوردار میشوند که به سلامت جسمی و روانی آنها کمک میکند و نسبت به افرادی که تنهایی و انزوا را میپسندند و به گوشهگیری عادت دارند، انسانهای متعادلتری هستند.
دانشمندان عقیده دارند رابطه مستقیمی میان روابط اجتماعی مثبت با طول عمر افراد وجود دارد و مشخصا وابستگیهای عاطفی و احساسی میان افراد خانواده، امید به زندگی انسان ها را میافزاید و از بروز انواع بیماریهای روحی و جسمی پیشگیری میکند.
علاوه بر آن، این افراد هنگام بروز مشکلات و ناگواریها، از حمایت بیشتری برخوردار میشوند و زودتر به سلامت پیشین باز میگردند.
کتاب «جرعههای سلامتی» توسط انتشارات میراث اهل قلم (کتاب دانشجویی) منتشر شده است.